6.jpg

zwemmen aan de Leien

Zowel de Burgumer Mar als de Leien beschikken over zwemplaatsen, vaak met een strandje.

  • Op 5 minuten lopen vanaf Eastermar is een zwemplek met afzetting voor kinderen. Bovendien is hier een aantal speeltoestellen voor de kleintjes.
  • Aan de Leien ligt een paviljoen/theehuis; ook hier is een gedeelte afgezet om te voorkomen dat kinderen in te diep water zullen gaan.
  • Aan de zuid-oostkant van de Leien bevindt zich een derde zwemplek, die alleen over het fietspad rond de Leien te bereiken is.
  • Aan de Westerein, vlakbij it Heechsân, is sinds 2016 een zwemplek, naast de voormalige zandafgraving.
  • Bij Jistrum, aan de Burgumer Mar, is zwemstrand de Blauwhoek gesitueerd. Het strand is vanaf 2013 ook goed bereikbaar dankzij een nieuw fietspad dat het strand met de haven aan de Marwei verbindt.

Zwembaden

In de omgeving zijn er verschillende zwembaden, o.a. in Burgum, Gytsjerk, Surhuisterveen en Drachten.

Waterspeelplaats 'de Kletspoat'

Eastermar beschikt sinds 2010 over één van de grootste waterspeelplaatsen van Nederland. Kinderen kunnen zich vermaken met allerlei speeltoestellen in combinatie met zand en max. 30 cm diep water. Er is een grote speel-klimboot, een survivalbaan, schommels en een waterpomp met watergootjes. Het is een bijzondere speeltuin, gemaakt van natuurlijke materialen. De Kletspoat is te vinden aan de Blauhûskamp te Eastermar.

waterspeelplaats Eastermar
foto: Albert Bakker